Agata Michalak i jej książka "o dobrym jedzeniu" (fot. materiały prasowe) |
Każde zboże ma jakiś cel – zauważa. Żyto daje spokój, bo
długo i spokojnie rośnie. Pszenica oddaje energię słońca, której potrzebuje do
wzrostu. Jeśli komuś jej brakuje, trzeba go karmić pszenicą, a jeszcze lepiej
orkiszem, samopszą lub płaskurką. Jęczmień – kasze, wywary, a nawet piwo – to źródło
mądrości. – Jedna szklanka piwa to dla nas zdrowie, druga niweluje działanie
pierwszej, a kolejne niestety działają na niekorzyść. Mądrość idzie do brzucha –
śmieje się mój rozmówca.
Agata Michalak – O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu
i lasu. Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2017, s. 66
[rozmówcą Agaty Michalak był Mieczysław Babalski]
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń