Jedna szklanka piwa to dla nas zdrowie, druga niweluje działanie pierwszej...

Agata Michalak i jej książka "o dobrym jedzeniu" (fot. materiały prasowe)

Każde zboże ma jakiś cel – zauważa. Żyto daje spokój, bo długo i spokojnie rośnie. Pszenica oddaje energię słońca, której potrzebuje do wzrostu. Jeśli komuś jej brakuje, trzeba go karmić pszenicą, a jeszcze lepiej orkiszem, samopszą lub płaskurką. Jęczmień – kasze, wywary, a nawet piwo – to źródło mądrości. – Jedna szklanka piwa to dla nas zdrowie, druga niweluje działanie pierwszej, a kolejne niestety działają na niekorzyść. Mądrość idzie do brzucha – śmieje się mój rozmówca.


Agata Michalak – O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu. Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2017, s. 66

[rozmówcą Agaty Michalak był Mieczysław Babalski]



Komentarze

Prześlij komentarz